Tipy a triky

Presádzanie izbových rastlín.

15.06.23 815x prečítané

Poradíme vám, kedy, prečo a ako presádzať izbové rastliny.

Zdieľať



Pestovanie izbových rastlín je úžasná vec. Okrem dekoratívnych účelov sú dobré aj pre naše zdravie. Produkujú kyslík, čistia vzduch, zvyšujú vlhkosť a pomáhajú v boji proti plesniam a baktériám.

Vedeli ste, že: rastliny pôsobia ako prirodzený filter, ktorý zachytáva prach plný alergénov. Každá zdravá rastlina môže znížiť množstvo prachu vo vzduchu až o 20 percent. Rastliny tiež absorbujú toxíny z farieb, nábytku, lepidiel atď. Jedna veľká rastlina môže znížiť množstvo škodlivín v typickej miestnosti približne o štvrtinu!

Väčšina izbových rastlín nie je vôbec náročná na údržbu. Okrem pravidelného zalievania a občasného hnojenia vám robia radosť. Po čase však môže rastlina zvädnúť, zožltnúť alebo jej začnú vychádzať korene z kvetináča, čo je neklamným znakom, že je čas na presadenie. Ale pozor, aj keď rastlina neprejavuje ani najmenšie známky nespokojnosti, presádzanie je dôležitý krok, ktorý je potrebné urobiť každých niekoľko rokov na osvieženie pôdy. K pravidelnému presádzaniu by malo dochádzať každé 2 až 3 roky.

Nemajte však obavy, pozrite si naše rady a tipy nižšie a všetko bude v poriadku.

 

KEDY PRESÁDZAŤ?

Existuje ideálny čas na presádzanie izbových rastlín?

NA JAŘEVŽDY V NOUZI PO NÁKUPU
Základní pravidlo zní přesazujte ideálně v jarních měsících kdy jsou rostliny na začátku růstové fáze a znovu každé dva až tři roky.Pokud v létě zjistíte, že kořeny přerůstají květináč nebo uprostřed zimy, že zahnívají kořeny je pravděpodobnější, že rostlinu zachrání okamžité přesazení než čekání do jara.Pokud jste si právě koupili rostlinu, květináč je často příliš malý nebo jednoduše neatraktivní. I poté můžete přesazovat, pokud to tedy není uprostřed zimy.

PREČO MUSÍM PRESÁDZAŤ IZBOVÉ RASTLINY?

Hlavné je, aby bola rastlina zdravá a prosperovala! Podľa týchto príznakov však môžete zistiť, že presádzanie je naliehavo potrebné!

Rozklad pôdy

Ak je pôda hydrofóbna alebo suchá a stará, nemôže zhromažďovať a udržiavať príliš veľa vlhkosti. Ak stlačíte malé množstvo zdravej zmesi na kvetináče, ktorá je vlhká, mala by držať tvar a zostať pohromade. Suchá a stará zemina na kvetináče sa rozpadne, aj keď bola práve navlhčená. Rastlina bude mať nedostatok živín.

Zemina sa stane hydrofóbnou

Zmes na sadenie časom starne. Všetko zalievanie, prach a živiny, ktoré rastlina prijíma, začnú ovplyvňovať jej užitočnosť. Pôda vysychá a odpudzuje vodu alebo ju nevyužíva efektívne. Voda teda nepreniká do pôdy alebo pôda nedokáže zadržiavať vlhkosť a rastlina zúfalo potrebuje vodu. To ovplyvňuje schopnosť rastliny čerpať živiny z pôdy. Niekedy sa voda hromadí na povrchu pôdy a zostáva tam dlhý čas. Keď sa to stane, pôda sa stáva hydrofóbnou. Jediným riešením je jej výmena.

Na povrchu pôdy sa objavuje soľ a minerály

Neabsorbované soli a minerály často vystupujú na povrch, keď voda prechádza cez pôdu. Je to znak toho, že rastlina prijala živiny, ktoré potrebovala, a prebytok je teraz nepoužiteľný. Tento prebytok sa hromadí a je potrebné ho zlikvidovať.

Rastlina má prerastené korene

Rastliny rady rozširujú svoje korene. Nádoba im poskytne voľný priestor a korene ho postupne začnú zapĺňať. Po čase si môžete všimnúť, že korene vyrastajú zo spodnej časti drenážnych otvorov kvetináča, pretláčajú sa cez praskliny alebo štrbiny, najmä v plastových kvetináčoch, alebo dokonca dosahujú povrch pôdy. V niektorých prípadoch môže byť rastlina vytlačená až na vrch nádoby. Je to bežné, najmä ak bola rastlina zakorenená príliš dlho a pôda je suchá.

Keď je pôda hydrofóbna alebo suchá a stará, nemôže sa zhlukovať a udržať príliš veľa vlhkosti. Ak stlačíte malé množstvo zdravej zmesi do kvetináčov, ktorá je vlhká, mala by držať tvar a zostať pohromade. Suchá a stará zemina na kvetináče sa rozpadne, aj keď bola práve navlhčená. Rastlina bude mať nedostatok živín.

Zemina sa stane hydrofóbnou

Zmes na sadenie časom starne. Všetko zalievanie, prach a živiny, ktoré rastlina prijíma, začnú ovplyvňovať jej užitočnosť. Pôda vysychá a odpudzuje vodu alebo ju nevyužíva efektívne. Voda teda nepreniká do pôdy alebo pôda nedokáže zadržiavať vlhkosť a rastlina zúfalo potrebuje vodu. To ovplyvňuje schopnosť rastliny čerpať živiny z pôdy. Niekedy sa voda hromadí na povrchu pôdy a zostáva tam dlhý čas. Keď sa to stane, pôda sa stáva hydrofóbnou. Jediným riešením je jej výmena.

Na povrchu pôdy sa objavuje soľ a minerály

Neabsorbované soli a minerály často vystupujú na povrch, keď voda prechádza cez pôdu. Je to znak toho, že rastlina prijala živiny, ktoré potrebovala, a prebytok je teraz nepoužiteľný. Tento prebytok sa hromadí a je potrebné ho zlikvidovať.

Rastlina má nezdravý vzhľad

Ak sa rastliny v kvetináčoch ponechávajú v tej istej pôde príliš dlho, nedostávajú z nej dostatok živín. Rastlina preto nerastie, nekvitne alebo jej listy žltnú či usychajú.

 

Rastlina je príliš veľká

Ak sa vaša rastlina prevracia, pretože je príliš vysoká alebo príliš veľká, je čas presadiť ju do väčšej nádoby.

ČO PRIPRAVIŤ NA PRESÁDZANIE?

Všetko pôjde lepšie, ak si všetko potrebné pripravíte vopred. Majte všetko pripravené na použitie. Je to dôležité najmä vtedy, ak presádzate niekoľko izbových rastlín naraz.

Kvetináč alebo nádoba - pripravte si nádoby, do ktorých môžete rastlinu preniesť. Nechcete, aby bola rastlina príliš dlho vystavená okolitému prostrediu a potom ste museli hľadať nádobu. Tú istú nádobu môžete použiť znova, ak len vymeníte zeminu. Pred vložením rastliny späť však nádobu alebo kvetináč dôkladne umyte.

Čerstvá zemina - uistite sa, že máte po ruke vhodný substrát na naplnenie nádoby. Nechcete, aby vaša úbohá rastlina ležala vystavená, zatiaľ čo vy budete bežať do obchodu po zmes na črepníky.

Rukavice - možno to znie prekvapivo, ale vyberanie rastlín z kvetináčov môže byť trochu namáhavé. Ak nepoužívate rukavice, riskujete aj porezanie rúk alebo zanesenie nečistôt do rán.

Zakrytie pracovnej plochy - je prekvapujúce, koľko starej zeminy sa dostane z kvetináča. Niekedy sa v nej zachytí voda alebo prach. Určite chcete mať neporiadok pod kontrolou a pomôže vám v tom igelit alebo staré noviny. Ak je pekné počasie, môžete prácu vykonávať aj len vonku na čistom povrchu.

Kanva na zalievanie - voda je pri presádzaní rastlín nevyhnutná. Ak ju budete mať po ruke, nebudete musieť bežať k vodovodnému kohútiku práve vtedy, keď rastlina najviac potrebuje živiny.

Záhradnícka lopatka alebo nôž - niekedy potrebujete lopatku alebo nôž na opatrné vytiahnutie rastliny zo starého kvetináča. V závislosti od toho, ako dlho v ňom rastlina bola alebo ako veľmi je prerastená koreňmi, môže byť ťažké niektoré rastliny odstrániť. Zvážte kúpu nástrojov určených špeciálne na presádzanie, a nie tých, ktoré používate vo vonkajšej záhrade, aby ste zabránili šíreniu chorôb.

Nožnicea bežné nožnice - na odstránenie poškodených, chorých koreňov alebo stoniek môžete použiť čisté nožnice alebo bežné nožnice. Možno bude potrebné vykonať menšie zastrihávanie, aby ste dosiahli zdravú a spokojnú rastlinu.

Dekoratívna pokrývka zeme - ide o čisto osobný vkus, ale čerstvá nádoba s lávovými kameňmi na vrchu vyzerá takmer vždy dobre. Orchideová kôra alebo kamienky môžu byť tiež pekným doplnkom k vašej rastline, v závislosti od toho, o aký druh rastliny ide.

VYBRAŤ SI U NÁS.

Pozrite sa, čo vám môžeme ponúknuť z našej ponuky transplantátov.

AKO TRANSPLANTOVAŤ - KROK ZA KROKOM.

Nenechajte sa touto prácou zastrašiť. V skutočnosti je to jednoduché, ak ste opatrní, venujete jej čas a máte pripravené všetko vybavenie.

1. Pripravte si všetko potrebné

2. Navlhčite pôdu

Asi hodinu pred začiatkom procesu rastlinu mierne zalejte. Pomôže to uvoľniť pôdu, najmä ak je zhutnená.

3. Vyberte rastlinu

Rastlinu podoprite tak, že ju budete držať za stonku alebo stonky a nádobu nakloníte na jednu stranu. Poklepte na dno a boky nádoby, aby sa uvoľnila pôda a rastlinu vysunúť von. Ak je rastlina napnutá, jemne potiahnite za stonku.

Stále nemáte šťastie? Použite nôž alebo lopatku a vložte ju medzi vnútornú stranu nádoby a koreňový bal, aby ste ho uvoľnili. Ak sú korene hojne vzdialené od odtokových otvorov a zamotané, pokúste sa opatrne rozrezať alebo rozrezať nádobu (platí pre plastovú nádobu) pre iné materiály sa pokúste korene rozmotať alebo rozrezať.

Dôležité je postupovať šetrne. Nevyvíjajte tlak. Keď je rastlina vonku, opatrne odstráňte všetku zeminu z koreňového balu. Zeminu môžete zmyť aj jemným prúdom vlažnej vody.

4. Kontrola koreňov

Skontrolujte korene a odstráňte všetky poškodené alebo choré časti. Skráťte niektoré korene, ktoré sú príliš dlhé. V tejto fáze zvážte odstránenie všetkých koreňov, ktoré sa nezmestia do novej nádoby, ale len v prípade potreby. Uvoľnite tesné časti koreňov.

Do nádoby vložte čerstvú zmes pôdy. Jemne ju pritlačte. Netlačte príliš silno, pretože nechcete zabrániť rastline prijímať živiny a kyslík.

5. Umiestnite do novej nádoby

Rastlinu umiestnite na dno vybranej nádoby pre novú zmes a skontrolujte, či je koreňový bal o niečo nižšie ako okraj nádoby. V prípade potreby pridajte alebo uberte trochu zmesi a uistite sa, že je rastlina v strede. Opatrne pridajte viac zmesi okolo koreňov a uistite sa, že je rastlina vo vodorovnej polohe a v strede.

Keď zmes dosiahne vrch nádoby, zľahka ju pritlačte asi centimeter pod okraj. Korene by mali byť v substráte pevné, ale nie príliš zatlačené, aby sa zhutnili.

6. Primeraná zálievka

Rastlinu dobre zalejte a premiestnite ju na miesto. Ak je v mieste, kde sa rastlina zvyčajne nachádza, chladno alebo prievan, nechajte nádobu na teplom mieste s nepriamym slnečným svetlom aspoň týždeň, kým ju umiestnite na obvyklé miesto.

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Porovnanie produktov zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Poradíme vám

+421 220 924 311

Odporúčame

Dôležité odkazy

Vytvorte si konto a získajte výhody

  • Zrýchlený proces nákupu vďaka predvyplneným fakturačným a dodacím údajom
  • sledovanie stavu a histórie objednávok
  • prednostný prístup k špeciálnym ponukám a zľavám
  • členstvo vo vernostnom systéme Landema

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.