Tipy a triky

Zavlažovanie záhrady - Tipy pre vás!

27.07.23 1178x prečítané

Vaše rastliny potrebujú dostatok vody, aby im v lete neklesali hlavy. Koľko a ako často však zalievať, aby sme ich nepremáčali alebo nezalievali príliš často? Tu je niekoľko šikovných a užitočných tipov na zalievanie rastlín. Správne zavlažovanie je kľúčom k udržaniu záhrady v optimálnej kondícii, podporuje zdravý rast a krásne kvitnúce rastliny. V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov, ako vlastne ideálne zavlažovať, aký a ako vybrať správny zavlažovací systém a predstavíme vám rôzne typy zavlažovania, ktoré môžete vo svojej záhrade použiť.

Zdieľať



AKO SPRÁVNE ZALIEVAŤ!
10 zlatých pravidiel

1. Udržujte rovnomernú vlhkosť

Väčšina rastlín potrebuje udržiavať rovnomernú vlhkosť. Mierne vysušenie pred zalievaním však môže podporiť rast koreňov rastlín.

2. Zalievajte menej často, ale dôkladne

V prípade kvetinových záhonov zvyčajne stačí jedno alebo dve zalievania týždenne. Je lepšie polievať menej často, ale väčším množstvom vody, ako polievať častejšie v menších dávkach.

3. Zalievajte neskoro večer alebo skoro ráno

Zalievanie chladnej pôdy večer alebo v noci zabraňuje nadmernému odparovaniu vody, ku ktorému by došlo pri zalievaní počas horúceho dňa. Rastliny tiež dostanú dostatok vody pred príchodom horúceho dňa.

4. Udržujte listy suché

Mokré listy sú náchylnejšie na choroby, najmä ak zostanú mokré cez noc. Slnečné lúče na mokrých listoch môžu spôsobiť úpal, pretože kvapky vody pôsobia ako šošovky lupín.

5. Zabezpečte správne množstvo vody

Správne zavlažovanie znamená, že sa voda dostane ku koreňom rastlín v primeranom množstve. Príliš málo vody často pokryje len povrch pôdy. Správne zavlažovanie zahŕňa aj udržiavanie rovnomernej vlhkosti pôdy, kým plody nedozrejú a nie sú pripravené na zber.

6. Postupne dodávať viac vody

Voda potrebuje čas, aby sa dostala do pôdy. Aby voda neodtekala zo záhonu bez využitia, je lepšie zavlažovať opakovane menším množstvom vody.

7. Cielené zavlažovanie, ale správne rozdeľovanie vody

Zavlažovanie koreňov len na jednom mieste vedie k jednostrannému rastu a horšiemu vstrebávaniu živín v pôde. Vždy zalievajte okolo rastliny a vodu rozdeľte na celú zavlažovanú plochu.

8. Hospodárne zavlažovanie

Zavlažovanie koreňov len na jednom mieste vedie k jednostrannému rastu a horšiemu príjmu živín v pôde. Vždy zalievajte okolo rastliny a vodu rozdeľte na celú zavlažovanú plochu.

9. Zabráňte zamokreniu

Zamokrenie zabraňuje prístupu vzduchu ku koreňom v pôde - koreňové bunky potrebujú k životu kyslík.

10. Používajte kvalitnú pôdu bohatú na íl

Pôda bohatá na ílové minerály má lepšie rozťažné vlastnosti a dokáže tiež lepšie a rovnomernejšie zadržiavať vodu. V horúcom lete a v zime zabezpečte drenáž, aby ste zabránili zamokreniu.

AKÁ JE SPRÁVNA VOĽBA ZAVLAŽOVANIA?

Pri záhradníčení je veľkosť záhrady dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje mnohé aspekty - od dĺžky hadice až po výber správneho zavlažovacieho systému, aby bola vaša záhrada vždy svieža a zavlažovaná. Ak si však nie ste istí, aké konkrétne výrobky pre svoju záhradu potrebujete, nezúfajte! Sme tu, aby sme vám pomohli. Pozrite si naše inšpirácie a odporúčania na základe veľkosti vašej záhrady.

VEĽKÁ ZÁHRADA s rozlohou viac ako 500m²

Pre malé záhrady je ideálne ručné zavlažovanie pomocou kanvy alebo záhradnej hadice s vhodnými tryskami. Môžete sa rozhodnúť aj pre jednoduchý systém, ako je rotačný zavlažovač, ktorý vytvára jemný dážď pomocou rotujúcich ramien, alebo stacionárny zavlažovač, ktorého pokrytie môže byť kruhové alebo obdĺžnikové.

STREDNÁ ZÁHRADA s rozlohou 150 - 500m²

Pre stredne veľké záhrady je vhodným riešením použitie zavlažovačov, pretože umožňujú rovnomernejšie pokrytie väčšej plochy. Oscilačné zavlažovače sú obľúbenou voľbou, pretože ponúkajú rovnomerné pokrytie obdĺžnikových trávnikov a sú dostupné v širokej škále dĺžok a šírok. Samozrejme, na zavlažovanie rôznych záhonov, polytunelov a kvetináčov je najlepšie použiť záhradnú hadicu s vhodnými tryskami.

VELKÁ ZAHRADA s rozlohou nad 500m²

Pre veľké záhrady s veľkou plochou je najlepším riešením použitie pulzných zavlažovačov. Tieto zavlažovače majú pulzujúci postrek a umožňujú pokryť veľké plochy. Samozrejme, ako pri všetkých veľkostiach záhrad, aj tu existujú vhodné trysky na záhradnú hadicu, pomocou ktorých môžete cielene polievať rôzne plochy podľa potrieb pestovaných rastlín.


VEĽKÝ SPRIEVODCA ZAVLAŽOVACÍM ZARIADENÍM

Toľko možností a typov záhradných zavlažovacích zariadení! Je ľahké sa v tom všetkom stratiť. Určite budete potrebovať niekoľko hadíc, trysiek, postrekovačov, spojok, predlžovacích dielov a možno aj časovačov zavlažovania. Výber správneho záhradného zavlažovacieho zariadenia môže byť zložitý, najmä ak ste začiatočník. Ale nezúfajte! Sme tu, aby sme vám pomohli.


HADICE

Pri výbere záhradnej hadice zohľadnite jej dĺžku, priemer a kvalitu. Správna hadica by mala byť dostatočne dlhá, aby pokryla celú plochu vašej záhrady, a zároveň odolná a ľahko ovládateľná. Zvážte aj použitie hadicového bubna, ktorý uľahčí skladovanie a zabezpečenie hadice.

TRYSKY

Trysky sú dôležité pre rozptyl vody a určenie typu postreku. Existuje mnoho typov trysiek s rôznymi funkciami. Napríklad sprchová dýza vytvára jemný a rovnomerný prúd vody, zatiaľ čo prúdová dýza vytvára silný a koncentrovaný prúd vody. Vyberte si trysky, ktoré zodpovedajú vašim potrebám zavlažovania a zaručujú správne pokrytie plochy.

TYPY TRIČIEK

Najlepší spôsob, ako ušetriť čas a vodu, je vybrať si typ dýzy, ktorý sa hodí na daný účel.

Hmla

Ideálne na zavlažovanie jemných sadeníc a rastlín.

Sprcha (Sprcha)

Zalievanie rastlín, kríkov a záhonov.

Ploché

Jemný, prevzdušnený prúd na plnenie kanistrov.

Oplachovanie

Horizontálny obrys na oplachovanie a umývanie áut, bicyklov, terás atď.

Jet

Ostrý a tvrdý prúd vody na čistenie záhradného náradia.

REINFORCEMENT

Zavlažovače sú zariadenia umiestnené na konci hadice a slúžia na rovnomerné rozptýlenie vody po ploche záhrady. Existuje mnoho typov postrekovačov, ktoré sa líšia pokrytím a typom postreku. Napríklad oscilačný postrekovač sa pohybuje dopredu a dozadu a pokrýva veľkú plochu, zatiaľ čo pulzný postrekovač vytvára pulzujúci prúd vody. Pri výbere zavlažovača zvážte veľkosť záhrady a požadované pokrytie.

SPOJKY

Spojky sú dôležité na pripojenie hadíc a postrekovačov. Pomocou spojok môžete ľahko spájať hadice rôznych dĺžok, vytvárať odbočky alebo spájať postrekovače. Existuje mnoho typov spojok, ako sú rýchlospojky, redukcie, adaptéry spojok atď. Vyberte si spojky, ktoré sú kompatibilné s vašimi hadicami a postrekovačmi a zabezpečia pevné a bezpečné spojenie.

PREDLŽOVACIE DIELY

Predlžovacie diely sú užitočné, ak potrebujete predĺžiť dĺžku hadice. Môžu zahŕňať predlžovacie diely hadíc, adaptéry spojok alebo redukcie. Pomocou týchto dielov môžete ľahko prispôsobiť dĺžku hadice svojim potrebám zavlažovania.

ČASOVAČE ZAVLAŽOVANIA

Časovače zavlažovania sú skvelým pomocníkom, ak chcete automatizovať proces zavlažovania. Tieto zariadenia umožňujú nastaviť časy a intervaly zavlažovania, čo sa hodí najmä v prípade dlhodobej neprítomnosti. Vyberte si časovač zavlažovania, ktorý sa ľahko používa a vyhovuje vašim potrebám.

ZAVLAŽOVACIE SYSTÉMY

zavlažujte svoje rastliny efektívne a automaticky! K dispozícii je široká škála zavlažovacích systémov vrátane kvapkovej závlahy, postrekovačov a zavlažovacích hadíc. Tieto systémy umožňujú presné dávkovanie vody, rovnomerné rozptyľovanie a minimalizujú plytvanie vodou. Používaním zavlažovacích systémov môžete ušetriť čas a energiu.

GARDENA zavlažovací systém

je ideálnym riešením pre zavlažovanie trávnika, ktoré zabezpečí vždy zelený a svieži trávnik. Táto pohodlná a vodotesná podzemná inštalácia s výsuvnými zavlažovačmi je ideálna pre malé aj veľké záhrady. Táto investícia je obzvlášť výhodná pri zakladaní nového trávnika. Zavlažovací systém sa dá jednoducho nainštalovať pod trávnik. Výsuvné zavlažovače, ktoré sú napojené na systém podzemných potrubí, sú mimoriadne nenápadné. Po dokončení svojej práce opäť zmiznú v zemi.

Systém Micro Drip od spoločnosti GARDENA

inovatívny zavlažovací systém určený na presné a úsporné zavlažovanie rastlín. Systém využíva kvapkové zavlažovanie na privádzanie vody priamo ku koreňom rastlín, čím minimalizuje plytvanie vodou a znižuje riziko prerastania buriny.

Systém Gardena Micro-Drip pozostáva z mikrotrubičiek, kvapkačov a kvapkačov. Mikrotrubičky sú pripojené k zdroju vody a privádzajú vodu do kvapkačov, ktoré sú umiestnené vedľa rastlín. Kvapkadlá majú malé otvory, ktoré presne dávkujú vodu priamo k rastlinám, čím sa zabezpečuje efektívne využívanie vody a minimalizuje sa jej odparovanie.

Systém Gardena Micro-Drip sa ľahko inštaluje a dá sa prispôsobiť potrebám záhrady. Systém je modulárny, čo znamená, že si môžete vybrať len tie komponenty, ktoré potrebujete, a postupne systém rozširovať podľa veľkosti záhrady. Systém je vhodný na zavlažovanie záhonov, zeleniny, kvetinových truhlíkov a iných rastlín.

Potrubný systém GARDENA

podzemný zavlažovací systém, ktorý ponúka spoľahlivé a efektívne zavlažovanie záhradných plôch. Systém využíva sieť podzemných potrubí pripojených k vodnému zdroju, ktoré presne dávkujú vodu ku koreňom rastlín.

Systém Gardena Pipeline umožňuje rovnomerné a presné zavlažovanie trávnikov, záhonov a ďalších plôch v záhrade. Systém je ukrytý pod povrchom zeme, čo zabezpečuje plynulý a nerušivý pohyb po záhrade.

Jednoduchá inštalácia a modulárna konštrukcia umožňujú prispôsobiť systém Gardena Pipeline veľkosti a potrebám vašej záhrady. Systém je spoľahlivý, úsporný a minimalizuje straty vody spôsobené odparovaním.

Zalievanie rastlín počas dovolenky - NatureUp a AquaBloom

Systém AquaBloom je zavlažovací systém určený na jednoduché a presné zavlažovanie kvetináčov. Tento systém obsahuje plavák s čerpadlom umiestneným v nádobe na vodu. Plavák monitoruje hladinu vody a automaticky spustí čerpadlo, keď je potrebné zalievať. Systém AquaBloom poskytuje optimálne množstvo vody a minimalizuje riziko preplnenia alebo vyschnutia kvetináčov.

Gardena NatureUp umožňuje vertikálne zavlažovanie rastlín na stenách. Tento systém využíva špeciálne panely s integrovanými zavlažovacími rúrkami. Rastliny sú umiestnené v špeciálnych nádobách na paneli, ktorý je pripojený k zdroju vody. Systém NatureUp zabezpečuje optimálne zavlažovanie rastlín a vytvára živú zelenú stenu.

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej...



Porovnanie produktov zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Poradíme vám

+421 220 924 311

Odporúčame

Dôležité odkazy

Vytvorte si konto a získajte výhody

  • Zrýchlený proces nákupu vďaka predvyplneným fakturačným a dodacím údajom
  • sledovanie stavu a histórie objednávok
  • prednostný prístup k špeciálnym ponukám a zľavám
  • členstvo vo vernostnom systéme Landema

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.